Har du nogenlunde en forestilling om, hvordan du gerne vil have din have til at se ud? Har du kun nogle vage idéer til havens udformning? Eller vil du i det hele taget gerne guides godt videre med hensyn til mange aspekter af det med at indrette og anlægge en have?

Så er der masser af gode idéer og inspiration at hente rundt omkring. Du kan jo enten starte med at tage rundt og kigge på haver. Enten hos venner, familie og naboer eller i store offentlige haver eller parker. Eller du kan som det første surfe lidt rundt på nettet og lade dig inspirere der. Det er i hvert en god start at se dig lidt omkring og lægge planer, inden du bare går i gang på må og få.

Hvad vil du gerne have?

Inden du går i gang med nogle mere konkrete planer, så er det en god idé at lave en liste over, hvad du gerne vil bruge haven til.

Skal der være en terrasse? Vil du gerne have noget nyttehave? Er et stort rosenbed på din ønskeliste? Skal der være nogle legeredskaber eller -områder til ungerne eller hunden? Skal du primært have anlagt en græsplæne? Ønsker du dig nogle højbede eller måske en nedgravet terrasse med læ? Har du brug for et haveskur?

Skal haven i det hele taget mest være en prydhave eller en aktivitetshave? Er det der, du skal slappe af i weekenden og til hverdag efter en lang arbejdsdag, eller slapper du netop bedst af ved at gå og ordne noget praktisk?

En have kan mange ting. Den kan give dig masser af frisk luft, og den kan være både rekreativ og kreativ.

Find ud af, hvad din have skal kunne give dig og din familie. Så kan du tage afsæt i det, inden du går i gang med at indrette hjemmets ekstra rum.

Anlægning af haven

Når du har en skitse over haven, så kan du nemmere overskue hele havens areal, og så kan du nemmere gå i gang med at anlægge den. Du kan med fordel dele haven ind i mindre stykker, så du fra starten fastholder din plan. Har du børn, så lad være med at vente med at indrette deres del af haven.

Det kan nemlig tage mange år at anlægge en have færdig. I hvert fald, hvis det er en større have. Nogle bliver faktisk aldrig rigtig færdig med det. Det kan være en ongoing proces, som ikke nødvendigvis behøver at blive færdiggjort.

Placer terrassen og få lagt fliserne som noget af det første. Det giver en vis struktur, som du kan arbejde videre ud fra. Husk på, at det er en proces at anlægge en have, og at det ikke nødvendigvis behøver at bliver gjort færdig i sæson et.

Beplantningen

En stor og vigtig del at af havebrug er naturligvis beplantningen. Der er plads til mange planter i en have. Derfor kan der også foregå en vis udvælgelse i forhold til planter. Hvilket planteliv ønsker du i din have? Du kan jo plante alt fra nåletræer til vintergækker og alt derimellem. Det kan godt virke temmelig uoverskueligt at skulle beplante en hel have.

Igen er det en god idé at tænke både i helheder og i detaljer. Rom blev ikke bygget på en dag – og det bliver en flot have heller ikke.

Ønsker du at få noget vejledning om udeplanter, som f.eks færdighæk, rullegræs, træer og buske samt noget inspiration til denne del af havebrugen, så er der masser at hente på Plantelivet.dk. Hvis du besøger Plantelivet.dk først, så vil du være meget bedre rustet til at træffe nogle valg i forhold til din beplantning. Desuden kan du også finde meget information om de mange andre aspekter ved det givende haveliv.