Hvad er rav ?

Det rav, som man samlede i stenalderen, stammer fra enorme skovområder, der for 55-35 millioner år siden havde spredt sig ud over store dele af det nuværende Nordeuropa. Rav er hærdet harpiks, som nogle træsorter har svedt ud. Harpiksen dryppede ned i skovbunden, hvor det efter flere tusinde år hærdede og blev til rav. Intet sted er ravet dog fundet, hvor det er dannet. Hav, floder og isen fra istiderne har transporteret det vidt omkring – ravet er spredt over et kæmpe område – fra England i vest til Rusland og Ukraine i øst.
I dag findes de største forekomster af rav langs vestkysten af Jylland og langs de baltiske landes Østersøkyst.

Test en ravlampe inden køb

Her hvor jeg kommer fra (Aalborg) har vi to forretninger hvor det er muligt at komme ind og teste en ravlampe inden køb. Den ene er en større jagt forretning i Aalborg som hedder jægeren og lystfiskeren og de har nogle få mindre modeller som kan afprøves i forretningen og det var også her jeg købte min første 25w ravlygte. En anden mulighed er forretningen ravfund.dk som udelukkende sælger ravlamper og de har et utroligt stort udvalg og så har de en indendørs strand man kan teste lygterne på – det er smart. Her har jeg så lige købt endnu en ravlampe som der ligesom den første ravlampe lyser smalt men bare så mange gange kraftigere hvilket jeg bedst kan lide.

Hvor kommer rav fra ?

Rav er forstenet harpiks af bl.a. Guldlærk. En betingelse for, at der dannes rav, er, at harpiksen ender i havet og ligger der i mindst 30-50 millioner år. Først efter denne lange iltfrie proces med trykpåvirkninger, hvorved plantesaften forandrer sig, og olieindholdet reduceres, dannes det rigtige ægte rav. Overgangsformerne mellem harpiks og ægte rav kaldes kopal. Dette materiale er mere porøst, så man kan knække flager af med en negl. Verdens ældste rav er 235-231 millioner år gammelt, og det er fundet i Østrig og Bayern. Danmarks ældste rav er fundet på Bornholm og er 170 millioner år gammelt. Densiteten af rav er i gennemsnit 1,05 g/mL, dvs. kun en anelse højere end densiteten af havvand. Rav flyttes derfor let rundt af vandmasser i bevægelse. Rav, der er fundet som opskyl på en strand, anses for at være finere end rav gravet ud af jorden. Hvis man er heldig, kan man finde fossiler af insekter i ravklumper.

Ravlygte, UV lygte, lygte til rav og ravlampe

Kært barn har mange navne og efter lidt søgning på Google efter netop lygte til ravsøgning dukkede der et par sider op i Danmark som solgte disse lygter. Da både min søster og jeg bor i Aalborg faldt vores vej forbi en forretning i Nørresundby som solgte lygter til ravsøgning.
Vi tog forbi stedet og fik en snak med en medarbejder som jeg tror var ravjæger og han kunne hurtigt vise os nogle forskellige lygter. Stedets ejer var også i forretningen og han var yderst snakkesagelig og meddelsom og spurgte lidt ind til om vi skulle gå i vandt eller på stranden da lygterne til vandet var dyrere og hvis vi ikke skulle gå i vandet kunne vi nøjes med nogle billigere lygter – se det var lige noget der tiltalte en nordjyde. Vi prøvede nogle forskellige lygter og blev enige om at vi begge ville have en mindre model så kunne vi se om det var noget for os inden vi gik ‘all in’